Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

2 Απριλίου - Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου



Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Στις 2 Απριλίου, ημέρα γενεθλίων του  μεγαλύτερου παραμυθά του κόσμου Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, και προς τιμή του κάθε χρόνο την ημέρα αυτή, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με σκοπό να τονώσει την αγάπη για το διάβασμα και να στρέψει την προσοχή στα παιδικά βιβλία. 


Προτεινόμενες δραστηριότητες ανάλογα με τα μέσα που διαθέτετε και τις ιδέες των παιδιών!
·        Εξηγείστε στα παιδιά τι είναι «η Παγκόσμια ημέρα Παιδικού Βιβλίου» και διαβάστε την ιστορία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, με το δικό σας τρόπο. Ζητήστε να ζωγραφίσουν, αν θέλουν, γι αυτό.
·        Κόψτε φωτογραφίες από εφημερίδες και περιοδικά και δημιουργήστε τη δική σας αφίσα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.
·        Διαλέξτε ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη του σπιτιού σας που θέλουν τα παιδιά και φτιάξτε το δικό σας εξώφυλλο! Μπορείτε, αν θέλετε, να γράψετε τον τίτλο και τον συγγραφέα του βιβλίου!
·        Πόσοι άνθρωποι και ποιοι χρειάζονται για να εκδοθεί ένα βιβλίο; ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ, ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ, ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΗΣ. Ζωγραφίστε, αν θέλετε, την ιστορία του βιβλίου (το έχουμε δουλέψει αρκετά στην τάξη).
·        Φτιάξτε σελιδοδείκτες με τις ιδέες των παιδιών και ανάλογα με τα μέσα που διαθέτετε.



Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Οι Μύθοι Του Αισώπου – Ο ΨΕΥΤΗΣ ΒΟΣΚΟΣ

Καλό μήνα..πρωταπριλιά αύριο..ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ…

Την πρωταπριλιά, επιτρέπονται τα μικρά ,αστεία και αθώα ψεματάκια….

Υπάρχουν τα καλά ψέματα ,που γιατρεύουν ακόμα και τον πόνο……

Όπως αυτό που θα πει ένας γιατρός σε ένα παιδί ,που είναι πολύ άρρωστο ,όταν τον κοιτάζει στα μάτια…

-»Θα γίνεις γρήγορα καλά» λέει ….

και το παιδάκι ανακουφίζεται…

Γιατί καμιά φορά η ψυχή..το θέλει το ψέμα της……


Αλλά υπάρχουν κι άλλα ψέματα…

Αυτά που έχουν κακότητα και υστεροβουλία…..

Αυτά τα ψέματα τα απεχθάνεται η καρδιά μας…την πληγώνουν.

Δεν είναι καλό να λέμε τέτοια ψέματα.

Ποιο είναι το φάρμακο;

Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Ιδανικός για την ημέρα της Πρωταπριλιάς, είναι ο Μύθος του Αισώπου «Ο
Ψεύτης Βοσκός». Ένας μικρός βοσκός φωνάζει στα ψέματα «Λύκος» , μα όταν
ο πραγματικός λύκος εμφανίζεται κανείς δεν τον πιστεύει …

 https://youtu.be/prJFhM95i6k

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

KINHTIKA ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ


1)  Κάνε ό,τι κάνω!

 Ο πρώτος ξεκινάει κάνοντας μια απλή κίνηση π.χ.
-χτυπάει τους δείκτες των χεριών μεταξύ τους
-χτυπάει παλαμάκια
-χτυπάει τα γόνατά του δυο φορές
-χτυπάει τα πόδια του μια το ένα- μια το άλλο κλπ.
και μόλις τελειώσει ο διπλανός του επαναλαμβάνει την κίνηση αυτή. Όταν τελειώνει ο ένας αρχίζει ο άλλος, αλυσιδωτά, μέχρι τον τελευταίο και πάλι πίσω, από το τέλος προς την αρχή. Τη θέση του πρώτου παίρνει κάποιο άλλο παιδί και το παιχνίδι ξαναρχίζει.
2) Μην μπερδευτείς!

Το παιδί δείχνει ένα σημείο του σώματός του και λέει πως είναι κάποιο άλλο σημείο του σώματος του, π.χ. δείχνει το κεφάλι και λέει πως είναι το πόδι του! Τα παιδιά πρέπει να δείξουν στο σώμα τους το σημείο που λέει και όχι το σημείο που δείχνει, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση, το πόδι τους! Όποιος μπερδευτεί, βγαίνει από το παιχνίδι.
3)  Παντομίμα με ζώα
Το παιδί αφού σκεφτεί ένα ζώο (εδώ μπορείτε να βοηθήσετε και εσείς με διάφορες ιδέες) προσποιείται τις κινήσεις του. Οι υπόλοιποι πρέπει να μαντέψουν χωρίς να κάνουν ερωτήσεις.

4)  Χορεύοντας

Μπορείτε να οργανώσετε έναν διαγωνισμό χορού. Τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν εάν θα χορέψουν μόνα τους ή σε ζευγάρια (με τον αδερφό/ή τους ή εσάς). Κριτική επιτροπή μπορούν να είναι γονείς ή μεγαλύτερα αδέρφια. Μπορείτε να δώσετε ιδέες στα παιδιά να χορέψουν με παράξενους τρόπους. Εάν είναι σε ζευγάρια μπορούν να χορέψουν έχοντας ένα μπαλόνι ανάμεσα τους. Μπορεί να χορέψουν ένα ρυθμικό κομμάτι κάθε φορά με διαφορετικό μέλος του σώματος τους. «Χορεύουμε μόνο με το χέρι μας», «μόνο με το κεφάλι», «μόνο με την μέση μας» κοκ. Στο τέλος «χορεύουμε με όλο μας το σώμα». Χορέψτε «χόκι πόκι» (το χορεύουμε συχνά στην τάξη).

5)  «Ο Ιάκωβος είπε»

Ένα παιχνίδι που τα παιδιά το γνωρίζουν και τους αρέσει πολύ. Δίνετε εντολές στα παιδιά και πριν από κάθε εντολή λέτε «Ο Ιάκωβος είπε….». Τους ενημερώνετε από πριν, ότι εάν «δεν το πει ο Ιάκωβος» δεν πραγματοποιούν την εντολή. Δηλαδή εάν τους πείτε «πιάστε την μύτη σας» δεν πρέπει να το κάνουν γιατί είναι κάτι που «δεν το είπε ο Ιάκωβος»! Όποιος μπερδεύεται βγαίνει από το παιχνίδι και νικητής είναι αυτός που θα «υπακούσει» στις σωστές εντολές μέχρι τέλους.
6)  Αγαλματάκια
Ακούστε μαζί τραγούδια όπου ξαφνικά σταματάτε τη μουσική. Σε εκείνο το σημείο το παιδί θα πρέπει να παγώσει τις κινήσεις του και να μείνει άγαλμα. Παιχνίδι ετοιμότητας, αντανακλαστικών και πολύ… γέλιου!
7)  Παιχνίδι μνήμης
Βάλτε αντικείμενα και παιχνίδια πάνω στο τραπέζι (π.χ. στο μεσημεριανό τραπέζι με τα σερβίτσια).  Ζητήστε από το παιδί να κλείσει για λίγο τα μάτια του και κρύψτε κάποια από τα αντικείμενα. Ζητήστε του να θυμηθεί ποια λείπουν!
8)  «ζεστό» - «πορτοκάλι» / «κρύο» - «λεμόνι»
Κρύψτε μέσα στο σπίτι ένα αντικείμενο που θα έχετε συμφωνήσει από πριν και δώστε οδηγίες στο παιδί για να το βρει. Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε τις λέξεις «ζεστό» ή «πορτοκάλι» όταν πλησιάζει στην εύρεσή του ή «κρύο» και «λεμόνι» όταν απομακρύνεται.
9)  Παίζω με τα μανταλάκια
Φτιάξτε ένα σιδηρόδρομο από μανταλάκια. Προσαρμόστε μαζί την μια άκρη από το ένα μανταλάκι στη λαβίδα του άλλου και φτιάξτε την πιο εντυπωσιακή ευθεία!
10)           Μάντεψε πού!
Πάρτε τρία ίδια πλαστικά αδιαφανή ποτήρια από το ντουλάπι, γυρίστε τα ανάποδα και βάλτε κάθε φορά σε ένα διαφορετικό από αυτά ένα μικρό αντικείμενο. Πείτε του παιδιού να μαντέψει μέσα σε ποιο ποτήρι βρίσκεται κάθε φορά.

Καλή διασκέδαση!

Οδηγίες- Συμβουλευτική και Ψυχολογική Υποστήριξη


Οδηγίες- Συμβουλευτική και Ψυχολογική Υποστήριξη


  • Κορονοϊός: Παιδί στο σπίτι και η ψυχολογία του

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

  1. Διαβάζουμε και μαθαίνουμε για τον Κορονοϊό

  1. «Διαβάζουμε» ηλεκτρονικά βιβλία
·         Παιδικά παραμύθια με αφήγηση. Online βιβλιοθήκη free ebook https://www.helppost.gr/free/ebooks/paidika-paramythia-afigisi/
·         Εκπαιδευτική τηλεόραση: Ιστορίες χωρίς τέλος (ψηφιοποίηση παραμυθιών) www.edutv.gr ΓΛΩΣΣΑ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

  1. Βλέπουμε παιδικές ταινίες
·         10 υπέροχες παιδικές ταινίες μικρού μήκους που μπορείτε να δείτε στο YouTube https://www.infokids.com.cy/10-yperoxes-paidikes-tainies-mikrou-mik/?fbclid=IwAR2xYV6Olc8tHknEmCvi17Abh3i2ElukejZciuroK6M_vFS-wRTwAXSmijo
·         Εκπαιδευτική τηλεόραση: http://www.edutv.gr/index.php/protobathmia

  1. «Παρακολουθούμε» διαδικτυακά  παιδικές θεατρικές παραστάσεις Ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου http://www.nt-archive.gr/theaters.aspx?company=10&fbclid=IwAR3JegcR-YGSySMFNvAYig39jrOEm5C4vuRv5wxi00OI0yvZ5Qn0cQhRSFE
  2. «Πλοηγούμαστε» στα Μουσεία και παίζουμε ψηφιακά παιχνίδια
·         Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης -Εκπαιδευτικό έντυπο για το Νηπιαγωγείο Μόνιμη Συλλογή https://www.emst.gr/web3/wp-content/uploads/2020/02/EMST_EDU_NIPIAGOGIO_SPREADS.pdf
·         Ψηφιακές Εφαρμογές για παιδιά Μουσείου Ακρόπολης  
·         Online παιχνίδια Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών  https://www.mthv.gr/el/to-psifiako-mouseio/online-paihnidia/
·         Ψηφιακά Παιχνίδια Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού    http://www.imeakia.gr/
·         Ελ Γκρέκο Το μεγάλο ταξίδι Ιστορικό Μουσείο Κρήτης  https://www.historical-museum.gr/multimedia/elgreco/
·         Ψηφιακά Παιχνίδια Εθνικού Ιστορικού Μουσείου  http://www.nhmuseum.gr/el/ekpaideysi/psifiaka-paihnidia/

  1. Εκπαιδευτικά Λογισμικά
·         Ψηφιακά Διδακτικά Σενάρια (Πλατφόρμα «Αίσωπος») http://aesop.iep.edu.gr/senaria
·         Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Υλικό (Φωτόδεντρο) http://photodentro.edu.gr (βαθμίδα, τύπο αντικειμένου,διδακτική προσέγγιση, διδακτικό στόχο)
·         Online Εκπαιδευτικό Λογισμικό Α'Βάθμιας & Β'Βάθμιας Εκπαίδευσηςhttp://ts.sch.gr/software